De wereld op de foto
HELGOLAND (DUITSLAND)
In juni 2010 zijn we met vrienden enkele dagen naar Helgoland geweest. Van deze bestemming geen uitgebreid reisverslag (daar was ons verblijf te kort voor en daarvoor is het ook te klein), maar wel wat (praktische) informatie en uiteraard foto’s.
Wat is er leuk aan Helgoland? Helgoland is een Duits eiland, dat op de volle (Noord)zee ligt, relatief ver (70 km) uit de kust van Noord-Duitsland. Het is een klein eiland, bijna twee km2, in feite een rode rots die fier uit de Noordzee omhoog rijst. Vlak naast het hoofdeiland Helgoland ligt het zustereiland Düne, dat ongeveer half zo groot is als Helgoland.
Dit geïsoleerde eiland, waar zo’n 1300 mensen wonen, moet het hebben van het toerisme. Voor veel Duitsers is het een populaire dagtrip, op één dag heen en weer met de boot, en in de tussentijd vooral (belastingvrij) shoppen. Nogal toeristisch dus, maar laat je daardoor niet afschrikken. De winkelstraatjes in het Unterland, het lage gedeelte van Helgoland, zijn niet ongezellig en er zijn ook veel restaurantjes, waar het goed eten is. Het eiland is overigens autovrij.
De echte natuur vind je in het Oberland, het hogere (en grootste) gedeelte van het eiland. Hier is het al een stuk rustiger en je wandelt al vrij snel in de natuur, relatieve rust en stilte, langs de rode kliffen die hier 60 meter, bijna loodrecht, uit zee omhoog rijzen. Dit gebied is vooral aantrekkelijk voor natuur- en vogelliefhebbers. Hier schuilt dan ook de aantrekkingskracht van dit eiland. Er broeden vele soorten zeevogels uit het Noordzeegebied en ook trekvogels van elders. In de maand juni broeden er veel Jan van Genten. Het is schitterend om te zien hoe deze fraaie vogels dicht op elkaar op smalle rotsrichels zitten. Ze zijn er in grote aantallen. Evenals de zeekoeten en drieteenmeeuwen.
De wandeling langs de rotskust is niet al te lang (in nog geen drie kwartier ben je “rond”, als je tenminste zou doorwandelen), maar het is hier wel genieten van de natuur, de wind en de vogels. Op het uiterste punt van de noordkant ligt Lange Anna. Deze rotspunt van 47 meter staat los van het eiland en rijst fier omhoog vanuit zee. Deze rots biedt onderdak aan honderden, zo niet duizenden zeevogels. Tot 1860 was de rots verbonden met het “vaste” land van Helgoland, maar sindsdien staat Anna. De verwachting is dat deze markante rotspunt het uiteindelijk niet zal redden en ten onder zal gaan. Omdat, zeker in de winter, windkracht 12 hier bepaald geen uitzondering is, wordt de rots tegen de torenhoge golven beschermd door een lelijke schutsmuur, die hier rond 1920 werd gebouwd. Niet fraai, maar zo blijft de rots nog wat langer staan.
Naast Helgoland ligt het kleine eilandje Düne, vanaf Helgoland te bereiken per boot, die ieder half uur vaart. Düne heeft een mooi breed en lang zandstrand. Na ongeveer 1 kilometer lopen vanaf de boot over dit strand tref je kolonies kegelrobben en grijze zeehonden aan. Ze zijn tot vrij dicht (30 meter) te benaderen. In december worden de kleine kegelrobben geboren en dat is al een attractie op zich.
Vooral de maanden juni (kleine Jan van Genten) en december (kleine robben) zijn dus interessante maanden voor een bezoek, maar dat wil niet zeggen dat de overige maanden niet goed zijn voor een bezoek. Het voordeel van de vroege zomer is dat het lang licht blijft en het is heerlijk om ’s avonds laat langs de rotsen te wandelen en de vele vogels te bekijken. Vaak is het weer dan ook goed. Helgoland ligt in de volle zee en het is er dus altijd een paar graden koeler dan op het vasteland. In de zomer mag je op 15-20 graden rekenen, en in de winter enkele graden boven nul (de stormen kunnen zeer zwaar zijn).
Zoals gezegd bestaat Helgoland uit een laag (vlak) gedeelte en een hoog gedeelte, dat ongeveer 50 – 60 meter hoger ligt. Je kunt lopen naar Oberland, maar als je dat bezwaarlijk vindt is er ook een lift. Deze lift ligt aan het einde van de winkelstraat en gaat van 7.00 – 22.00 uur naar boven. Het kost 0,30 cent per keer, een twaalfrittenkaart is goedkoper.
Helgoland heeft een roerige geschiedenis. Heel in het kort: het eiland is ongeveer 6.000 jaar oud en werd al vroeg bewoond door mensen. Je vraagt je af wat die deden op zo’n geïsoleerd klein eiland midden in de zee, maar Helgoland is blijkbaar altijd een aantrekkelijk eiland geweest. Niet alleen om te wonen. Tot 1814 was het eiland officieel van Denemarken. Het was toen een echt piratennest. De Engelsen veroverden Helgoland in 1807 en het eiland bleef tot 1890 Brits. Daarna ging het over in Duitse handen. Het was toen vooral een smokkelaarseiland, maar het toerisme begon ook al op te komen. Op 18 april 1945 voerden de Engelsen een vernietigend bombardement uit. Waarschijnlijk was het de bedoeling om het eiland voor altijd op te blazen en dat scheelde niet veel. Het eiland werd onbewoonbaar, de bewoners moesten weg. In 1952 mochten zij na lang aandringen weer terugkeren. Tegenwoordig is Helgoland een welvarend eiland. Uiteraard door het toerisme en de belastingvrije zone.
Helgoland is vanuit verschillende Duitse havens te bereiken en zelfs vliegen is mogelijk. Wij raden de boot vanuit Cuxhaven aan. Cuxhaven ligt 230 km ten noordoosten van Groningen; je rijdt er in 2 à 2,5 uur heen. In Cuxhaven kun je de auto betaald parkeren. Neem wel veel muntgeld mee. Er moet immers per uur betaald worden en voor een paar dagen moet je wel op zo’n 15 a 20 euro parkeergeld rekenen.
Er zijn twee opties om over te varen. De duurste (en iets snellere) is de catamaran. Deze vaart in ieder geval tussen eind maart en eind oktober dagelijks; kosten, afhankelijk van de klasse en de dagen van de week (in het weekend en hoogseizoen duurder) 62 tot 94 euro voor een retour. Iets langzamer is de Atlantis, een grote boot, die er2.5 uur over doet. Deze vaart tussen 1 mei en 30 september dagelijks. Kosten: ongeveer 45 euro voor een retour. Kaartjes zijn via de website www.helgoline.de te bestellen. Goede service en de kaartjes heb je binnen enkele dagen in huis.
Helgoland, het is de moeite waard. Een dag of drie is voldoende, dan ben je wel uitgekeken en uitgewandeld. Wij kijken in ieder geval terug op een geslaagd verblijf.
Voor meer foto's van Helgoland: klik hier